Development of fingerprints as barcodes for industrial microbial populations

External promotor(s): 
A. Van Landschoot
Staff Extern: 
Elisabeth Vercammen
Description: 

The projects aims to develop a mass-spectrometric fingerprint for a mixed microbial population which allow real-time microbiological assessment of the fermented product, but also of the production process. Aquakefir, a simple fermented beverage produced by 'kefir grains' upon fermentation of figs and lemons added to an aqueous culture, has a limited microbial diversity and will therefore be used as a model system

Run time: 
01/01/2008 to 31/12/2013
Project titel (NL): 
Ontwikkeling van vingerafdrukken als barcodes voor industriële microbiële populaties
Project omschrijving (NL): 

Het project wil een massaspectrometrische vingerafdruk ontwikkelen voor een gemengde microbiële populatie die real-time microbiologische beoordeling van het gefermenteerde product mogelijk maakt. Aquakefir, een eenvoudige gegiste drank (bereid met "kefir korrels" na fermentatie van vijgen en citroenen in een waterige kweek), heeft een beperkte microbiële diversiteit en wordt daarom als modelsysteem gebruikt.