Interactions between free-living amoebae and foodborne pathogens

Promotor(s): 
External promotor(s): 
Koen Sabbe (UGent)
Staff Extern: 
Ellen Lambrecht
Description: 

Despite thorough disinfection protocols and hygiene monitoring during food production and processing, human pathogenic bacteria often persist in food related environments and on food. The foodborne pathogenic bacteria Campylobacter jejuni, Salmonella enterica, verocytotoxigenic Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, and Listeria monocytogenes are among the most frequently reported causes of foodborne illness. These foodborne bacterial infections cause gastrointestinal illnesses, characterized by fever, diarrhea, abdominal cramps, nausea, and vomiting, but sometimes even (lethal) complications can occur. In order to prevent these diseases, it is important to identify the possible reservoirs and transmission routes of these pathogens. In recent years, it has become increasingly clear that free-living amoebae can act as a reservoir, vector, protective host and virulence training ground for bacteria. Free-living amoebae such as Acanthamoeba castellanii are unicellular, eukaryotic microorganisms which share the same environmental and anthropogenic niches as foodborne pathogens. Hence, there is a growing concern that they may play an as yet underestimated role in the contamination, transmission and persistence of pathogenic bacteria in food related environments. The general aim of this research is  to gain more insight in the interactions between the free-living, ubiquitous model amoeba, Acanthamoeba castellanii and the foodborne bacterial pathogens C. jejuni, S. enterica, Y. enterocolitica, E. coli and L. monocytogenes.

Run time: 
01/09/2012 to 30/09/2016
Images: 
((c) Houf K)
Project titel (NL): 
Interacties tussen vrij-levende amoebae en voedselpathogenen
Project omschrijving (NL): 

Ondanks grondige desinfectieprotocols en hygiëne monitoring tijdens voedselproductie en -verwerking blijven humaan pathogene bacteriën aanwezig in voedselgerelateerde omgevingen en op voedsel. De bacteriële voedselpathogenen Campylobacter jejuni, Salmonella enterica, verocytotoxigene Escherichia coli, Yersinia enterocolitica en Listeria monocytogenes behoren tot de meest frequent gerapporteerde oorzaken van voedsel overgedragen infecties. Deze bacteriële infecties veroorzaken gastro-intestinale klachten zoals koorts, diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Om deze infecties te vermijden is het belangrijk om de mogelijke reservoirs en overdrachtsroutes van deze pathogenen te achterhalen. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat vrijlevende amoeben een reservoir, vector, beschermende gastheer en trainingskamp voor bacteriën kunnen zijn. Vrijlevende amoeben zoals Acanthamoeba castellanii zijn ééncellige, eukaryote micro-organismen die voorkomen in dezelfde natuurlijke en antropogene niches als voedselpathogenen. Het onderzoek heeft als algemeen doel meer inzicht te verwerven in de interacties tussen de vrijlevende, alomtegenwoordige modelamoebe, Acanthamoeba castellanii, en de bacteriële voedselpathogenen C. jejuni, S. enterica, Y. enterocolitica, E. coli en L. monocytogenes.