Microstructural and sensorial effects of the functional components milk fat globule membrane-fragments and natural antioxidants in fermented milk products.

Promotor(s): 
External promotor(s): 
K. Dewettinck
Staff Extern: 
Mohammed Mozidul Islam
Description: 

The overall aim of this project is to obtain a more profound insight in the interactions between functional components, namely the milk fat globule membrane (MFGM) fragments and the natural antioxidants (AOX), and the bacterial starter and probiotic cultures in model systems of functional yoghurt formulations, and how the potential effects of these interactions are translated through the microstructure into the sensory properties of the fermented milk product.

Run time: 
01/10/2010 to 30/09/2014
Project titel (NL): 
Microstructurele en sensorische effecten van de functionele componenten, melkvet globulaire membraanfragmenten en natuurlijke oxidanten, in gefermenteerde melkprodukten.
Project omschrijving (NL): 

Het algemene doel van dit project is om een dieper inzicht te krijgen in de interacties tussen functionele componenten, namelijk de melkvet (MVGM) fragmenten en de natuurlijke antioxidanten (AOX), en de bacteriƫle starter- en probiotische culturen in modelsystemen van functionele yoghurt formuleringen, en hoe de mogelijke effecten van deze interacties worden vertaald door de microstructuur in de sensorische eigenschappen van het gefermenteerde melkproduct.