Role of free-living protozoa and biofilm formation on the evolution and persistence of foodborne pathogens in natural and food-related environments

Promotor(s): 
External promotor(s): 
Prof. dr. Koen Sabbe (UGent)
Prof. dr. Søren J. Sørensen (University of Copenhagen)
Prof. dr. Mette Burmølle (University of Copenhagen)
Description: 

The project studies the mechanisms underlying settling and persistence of pathogens in biofilms and to identify gene targets that facilitate inter-specific synergistic and antagonistic effects. This will facilitate the understanding of the interactions of pathogens within a multi-species setting. The presence of protozoa will further provide scope to understand bacterial adaptations to form biofilms and the protozoan resistance during grazing.

Run time: 
09/01/2014 to 09/01/2017
Images: 
(c) Houf K
Project titel (NL): 
Rol van vrij-levende protozoa en biofilm vorming in de evolutie en persistentie van voedselpathogenen in natuurlijke en voedsel-gerelateerde omgevingen
Project omschrijving (NL): 

Het project bestudeert de mechanismes die bijdragen tot persistentie van bacteriën in biofilms en identificeert de genen met een synergistisch en antagonistisch effect. Verder wordt de impact van vrij-levende protozoa op de vorming van bacteriële biofilms en de persistentie van bacteriën voor het protozoaire grazen geëvalueerd.