Role of free-living protozoa and biofilm formation on the evolution and persistence of foodborne pathogens in natural and food-related environments

External promotor(s): 
Prof. dr. Koen Sabbe (UGent)
Prof. dr. Søren J. Sørensen (University of Copenhagen)
Prof. dr. Mette Burmølle (University of Copenhagen)

The project studies the mechanisms underlying settling and persistence of pathogens in biofilms and to identify gene targets that facilitate inter-specific synergistic and antagonistic effects. This will facilitate the understanding of the interactions of pathogens within a multi-species setting. The presence of protozoa will further provide scope to understand bacterial adaptations to form biofilms and the protozoan resistance during grazing.

Run time: 
09/01/2014 to 09/01/2017
(c) Houf K
Project titel (NL): 
Rol van vrij-levende protozoa en biofilm vorming in de evolutie en persistentie van voedselpathogenen in natuurlijke en voedsel-gerelateerde omgevingen
Project omschrijving (NL): 

Het project bestudeert de mechanismes die bijdragen tot persistentie van bacteriën in biofilms en identificeert de genen met een synergistisch en antagonistisch effect. Verder wordt de impact van vrij-levende protozoa op de vorming van bacteriële biofilms en de persistentie van bacteriën voor het protozoaire grazen geëvalueerd.